Back to Top

Een Dansverhaal

Kinderfeestje met poppenspel en dansspelletjes voor peuters, kleuters en jonge kinderen tot 8 jaar

Roos Dansverhalen combineert poppenspel met dans

Kinderen houden van verhalen en van dansen. In een verhaal geven ze zich over aan hun fantasie.
Ze leven helemaal mee. Maar na een tijdje stilzitten is het natuurlijk tijd om te bewegen. En wat is er dan leuker dan dansspelletjes?
Heerlijk jezelf losmaken en bewegen op vrolijke muziek. De kinderen worden mee genomen op een dansavontuur. De dansspelletjes voor peuters en kleuters hebben allemaal te maken met het verhaal. De karakters, de plek, het jaargetijde en de feesten uit het verhaal komen tot leven.
Ik stel de kinderen vragen en laat ze bewegingen maken die bij het verhaal passen. De kinderen gaan oa vliegen, springen als een kikker, kruipen als een slang en dansen met hun hele lijf.

Ik gebruik vele materialen die de fantasie en de beweging stimuleren, bij ieder verhaaltje heb ik wel iets anders wat ik gebruik. Een kleine greep uit de materialen die ik gebruik zijn: zijden doekjes, rubberen stippen, lintjes, crêpe papier, schapenwol, touw, pittenzakjes gevuld met verschillende materialen enzovoort, wanneer je je fantasie laat gaan, is er veel mogelijk.

Waar haal je de verhaaltjes vandaan?

Het zijn allemaal bestaande verhalen. Mijn grootste inspiratiebron is het boek “Nog een keer!” van Hennie de Gans-Wiggermans. Verder bedenk ik sinds 2009 ieder jaar een nieuw dansvehaal voor de OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam). Dit verhaal is dan geïnspireerd op het prentenboek van het jaar (Nationale Voorleesdagen). Ik laat me dan inspireren en maak er mijn eigen verhaal van.Het accent ligt tijdens het poppenspel op taal en bij het dansgedeelte op beweging. Het verhaal/poppenspel wordt aangepast aan het seizoen en het feest dat bij een bepaalde periode van het jaar hoort. Voorbeelden van ‘seizoensverhalen’ zijn: Eendje Snaterbek (lente), Later als ik groot ben (pasen), Het luciferdoosjewagentje (zomer), Janneman Appelpit (herfst), Heksen op de koffie (halloween), Sinterklaas, Schaapje in de stal (kerst). Daarnaast gebruik ik verschillende sprookjes en prentenboeken als inspiratie.
Alle poppen worden door mij met de hand gemaakt, zoveel mogelijk milieubewust.