Wordt jij ook gek van al die knuffels van je kind(eren) ???

Heb je ook zoveel knuffels in huis? Ik word er gek van, wat moet je ermee? Waarom willen kinderen altijd maar weer meer knuffels? En heb je een kind dat zelfs een knuffel heeft die niet gewassen mag worden en wanneer die kwijt is, er paniek in de tent is?
Maar waarom zijn al die knuffels zo’n probleem , waar maak ik me druk om zou je zeggen?
Je huis wordt een stofnest met al die knuffels.
En dan het bed schoonmaken, poeh, al die knuffels eraf, even laten luchten want er zit natuurlijk ook veel huismijt in de knuffels (waar mijn dochter eigenlijk allergisch voor is, welk kind is er niet allergisch voor!). Ze allemaal weer terug op bed leggen, en ojee wanneer ik ze niet goed terug leg. Herken je dat?
Je huis wordt ontzettend rommelig van al die knuffels .
Wist je dat er in veel knuffels en de vulling van knuffels ook chemische stoffen zitten. Ze kunnen oa schadelijke broomhoudende vlamvertragers bevatten. Helaas zijn er nog geen etiketteringsvoorschriften voor.
Ze kunnen zelfs elektronica bevatten. Dat betekend dat dit soort knuffels ook verschillende gevaarlijke stoffen kan bevatten en kleine onderdelen. Gelukkig heeft mijn dochter niet dit soort knuffel die dit bevatten, mijn gevoel zei altijd dat het beter is om geen elektronica in de knuffel te hebben.

Je zou nu nog steeds kunnen denken: “ik was ze gewoon lekker en ik stop al de knuffels gewoon in een mand, opgeruimd staat netjes”.

Maar ik ben nog niet klaar met mijn verhaal.
Wat ik al schreef door zoveel knuffels in huis te hebben, ontstaat er een hoop stof en huismijt. Door de huismijt kan je kind allergische reacties krijgen, Deze herken je onder andere aan:
• benauwdheid
• piepende ademhaling
• astma
• verstopte neus
• eczeem
• jeuk
• hoesten
• niesbuien
• tranende en jeukende ogen
Kinderen kunnen dus ziek worden van knuffels.
En niet alleen de huismijt kan je kind ziek maken, ook door die chemische stoffen in bepaalde knuffels: de broomhoudende vlamvertragers maar ook hormoon verstorende stoffen (Endocrine Disrupting Chemicals oftewel EDC’s).
Het gevolg is een verstoring van het hormonale systeem met mogelijk schadelijke effecten op zenuwstelsel en immuunsysteem.
Vooral tijdens kritieke fasen van de zwangerschap, baby- en vroege kinderperiode en adolescentie kunnen zelfs kleine doses van deze stoffen schadelijk zijn voor de ontwikkeling. Gezondheidseffecten treden vaak pas later in het leven op.

Tenslotte geven de vele knuffels veel “rommel” waardoor er ook binnen je gezin “rommeligheid” ontstaat; onrust, stress en er wordt ruimte ontnomen door al de knuffels.

Hoe kom je nu van al de knuffels af en hoe kun je je kind beschermen tegen huismijt en chemische stoffen in de knuffels?
We kunnen ze natuurlijk allemaal met de vuilniswagen meegeven maar dat zou weer verspilling zijn.

Tip 1
Het is bijna koningsdag; ga samen met je kind(eren) al de knuffels na, welke mogen blijven en welke gaan weg. Zeg tegen je kind dat de knuffel een nieuw leven bij een ander kind krijgen.

Tip 2
Geef de knuffels aan een tehuis, asielzoekers centrum of andere zorginstelling waar kinderen bij betrokken zijn.

Tip 3
Geef de knuffels aan de voedselbank; geen eten maar wel voeding voor een kindergeest; heel belangrijk dat ook deze kinderen een “vriendje” hebben in de vorm van een knuffel. Het is gezond voor de emotionele ontwikkeling van het kind.

Tip 4
Maak van een knuffel een handpop; knip de onderkant los, haal de vulling eruit en pas de knuffel aan zodat je vingers in de poten kunnen. Mijn volgende blog, zal een flog worden met een filmpje van hoe je een knuffel kan ombouwen tot een handpop

Tip 5
Koop 1of twee knuffels van natuurlijke materialen (eco) die wat duurder zijn (en duurzamer). Let eventueel op Oeko-Tex 100 label. Of maak zelf een mooie knuffel.

Dus er zijn genoeg mogelijkheden om minder knuffels te krijgen, bedenk je twee keer wanneer je kind weer een nieuwe knuffel wilt en beter 1 of 2 duurzame knuffels dan een hele berg.

Wat ga jij doen om van de hoop knuffels af te komen, waar irriteer jij je het meeste aan, als het op knuffels aankomt?

Dikke knuffel,
Rozanne

kracht van een knuffel